ODOTAMME PENTUJA HELMIKUUN 2021 LOPUSSA!

Ultrassa näkyi useita pentuja, joten odotamme pentuja helmikuun vikan viikon aikana!

TODA | Double J Todah

Koiranet

Paino: n. 12kg
Säkäkorkeus: n.48cm
Väri: tricolour (mutta hyvin vähäisin merkein)

Emä: TS Kit
Isä: Myke

Lonkat: B/B
Kyynärät: 0/0
Olat: terveet (epävirallisesti)
Selkä: kuvattu terve: VA0, LTV0
Silmät: pentuna ja aikuisena: terve
DNA: kaikkien bordercollieta koskevien tutkittavien sairauksien osalta vanhempien tulosten perusteella normaali

Vähän taustaa:

Toda on Amerikan tuonti Double J-kennelistä. Todan molemmat vanhemmat ovat karjalinjaisia työkoiria. 

Terveydestä:

Toda on ollut täysin terve koko ikänsä. Eläinlääkärillä on käyty vain kerran kesällä 2020, kun se sai metsälenkillä haavan, joka vaati tikkaamista. Todalla on pitkä ja bordercollieksi hyvin kevyt rakenne. Sen kulmaukset ovat vahvat, eritoten takaa. Kaikenlainen ruoka maistuu, ja mitään herkkyyksiä ei ole ilmennyt.

Luonteesta:

Toda on poikkeuksellinen bordercollie. Näin parinkymmenen vuoden kokemuksella voin sanoa. 😀 Hän on erityinen. Hän on ehdottomasti paras ja luontevin paimenkoira, joka käsissäni on ollut. Hänessä on valtavasti potentiaalia. Toda on erittäin älykäs, erittäin kovapäinen, erittäin itsenäinen, erittäinen ”natural”, mitä tulee paimennukseen. Hän lukee lampaita luonnostaan ja toimii älykkäästi ja salaman nopeasti kaikissa tilanteissa. 

Toda suhtautuu kaikkiin ihmisiin avoimesti. Todalla on kuitenkin vähän vahtiviettiä, mikä ilmenee hänen mielestään erityisille asioille haukkumisena (esim. ikkunoissa pimeällä saattaa asua joskus mörköjä). Toda on aivan pöhkö, mitä tulee veteen. Se rakastaa yli kaiken kuravedessä läträämistä, räystäiltä tippuvan veden pyydystämistä ja uimista. Uidessaan se saattaa menettää täysin korvat ja uida niin kauas, että kanssaihmisten on uitava perässä hakemaan se.

Toda on sellainen iki-iloinen, aktiivinen, vilkas ja toimelias. Koira, jonka kanssa ei ikinä tule tylsää. Sen puolesta on saanut pelätä ja olla sydän syrjällä. Se on käynyt kylällä loiskimassa naapureiden lumme-altaissa ja Helsingin kaupungissa omatoimilenkillä, se on ollut vain punainen valo pimeän ja myrskyisän meren syleilyssä.. voih. Näitä tarinoita kyllä riittäisi.
Mutta omatoimisuutensa lisäksi, se on kaikkein ihmisläheisin, hellyttävin neropatti mitä maa päällään kantaa ja suloisin sylimyyrä. Rakastan tätä pientä valkomustaista, mutta mikäli sen pennut tulevat kovasti äitiinsä, täydyn suositella pitkiä hermoja ja ehkä jotain rauhoittavia lääkkeitä tuleville omistajille. 😀 

Toda yleensä tykkää toisista koirista ja onkin aikas leikkisä. Omassa laumassa se huolehtii toisista, toimii leikkitätinä, mutta on myös erittäin tiukka räpätäti erinäisissa tilanteissa.

Harrastukset: Toda on ensisijaisesti pienen lammastilan työmyyrä. Se on tehnyt agilitya ja tokoa vähäsen silloin tällöin. 

SAMSAM | DoubleJ Samsam

Koiranet

Paino: n. 21kg
Säkäkorkeus: n.57-58cm
Väri: punavalkoinen

Emä: Indian Oak Cata
Isä: P.L. Clyde

Lonkat: A/A
Kyynärät: 0/0
Olat: terveet
Selkä: kuvattu terve
Silmät: pentuna ja aikuisena: terve
DNA: CEA, TNS, IGS, CL ja EAOD: Normaali

 

Vähän taustaa:

Samsam on Amerikan tuonti Double J-kennelistä. Samsam on tuotu Suomeen aikanaan yhteistyössä Kennel Tronicin kanssa. Samsamin vanhemmat ovat karjalinjaisia työkoiria. Olen tavannut useita Samsamin sukulaisia jenkeissä ja ne ovat omaleimaisia. Niille kaikille on ominaista avoimuus kaikkea kohtaan, elämäniloisuus ja erittäin intensiivinen ja voimakas tapa työskennellä.

Terveydestä:

Samsam on ollut terve, lukuunottamatta muutamia tapaturmia. Samsamilla on terve rakenne ja hyvät kulmaukset. Se liikkuu vaivattomasti ja ketterästi. Samsam on syönyt monenlaista ruokaa vaihtelevasti, ja mitään herkkyyksiä ei ole ilmennyt. Samsam on tätä kirjoittaessa 8-vuotias ja ei näytä välttämättä laisinkaan ikäiseltään. Se voi hyvin, tekee töitä yhtä innokkaasti kuin nuorempana ja ei pahemmin jumiudu, vaikka liikkuukin paljon.

Luonteesta:

Samsamista on vaikea keksiä mitään muuta kuin ylistyssanoja. Se on kiltti, hyväntahtoinen ja aina iloinen sekä innokas. Työhön ja harrastamiseen se lataa kaiken. Mitä ikinä se tekee, se tekee sen täydellä powerilla.

Samsam on erittäin avoin, ei jännitä eikä pelkää mitään. Se on ollut mukana maailmalla, töissä ja menossa, aina ongelmitta. Se tulee toimeen toisten koirien kanssa, tosin on yleensä aika välinpitämätön.

Samsam on ollut nuorempana hyvin kova ja itsenäinen. Sen kanssa ei ole voinut edetä laittamalla kovan kovaa vastaan vaan positiivisen kautta, tekemällä yhteistyöstä kannattavampaa kuin itsenäisestä toimimisesta. Vanhemmiten Samsamiin on kuitenkin kertynyt miellyttämisen halua ja sopivasti pehmeyttä. Samsam on helppo ja kiva koira arjessa, luotettava vapaana ollessaan, erittäin hellyydenkipeä ja ihmisläheinen.

Agilityssä se etenee pitkällä laukalla ja onkin ohjaajalle haastava, sillä ohjaukset tulee antaa ajoissa. Se on myös hyvin itsenäinen ja toimii mielellään myös etäällä ohjaajasta.

Paimentajana se on vahva, intensiivinen ja ennemmin ajava kuin flänkkäävä. Se pitää hyvin päänsä, eikä turhista hermostu. Sen haasteita on ollut avata flänkki ja sen vuoksi se toimiikin helposti liian lähellä paimennettavia. Tässä on myös paljolti vika minussa kouluttajana. Samsam ei koskaan ole paimentanut mitään muuta kuin lampaita/nautoja. Sillä ei siis ole koskaan ollut mitään tarvetta paimentaa toisia koiria, lapsia, autoja tai mitään muuta vastaavaa.

Harrastukset: Paimennus, agility, toko (kotitarpeiksi)

Pentueesta

Luonteista:

Toivon, että tämän pentueen pennut saisivat tasaisesti niitä hyviä ominaisuuksia vanhemmiltaan. Näissä asioissa ei kuitenkaan useimmiten toiveita kuunnella, vaan geenilotto menee niin kuin menee. Odotan kuitenkin erittäin aktiivisia, intensiivisiä, helposti motivoitavia ja melko vilkkaita työntekijöitä. Pennut tulevat todennäköisesti olemaan myös melko itsenäisiä ja omapäisiä. Heissä lienee myös jonkin verran keskiverto-bordercollieta enemmän tilanne/ohjaajakovuutta. Jos vanhempiinsa tulevat, nämä osaavat myös chillata. Eli kun töitä ei ole, silloin vedetään lonkkaa ja jos itse saa valita niin sohvalla, nojatuolilla tai jollain mahdollisimman pehmeällä ja mukavalla alustalla. Toda on vahtitilanteita lukuunottamatta hyvin hiljainen, Samsam on myös melko hiljainen, mutta saattaa piippailla innostuksissaan, joten ihan hiljaisia en näistä pennuistakaan odota. 

Terveysriskit:

Bordercollieissa on useita erilaisia sairauksia, joista yleisimmät tällä hetkellä ovat OCD (Osteokondroosi, kasvuhäiriö olkapäässä) ja epilepsia. Rodussa on myös enenevissä määrin alkanut olla autoimmuunisairauksia. Erilaisia sairauksia ilmenee myös koko ajan uusia, sillä kuvantamisen kehittyminen ja erilaisten terveystarkastusten määrän kasvu tuo meille koko ajan lisää informaatiota.

Tämä pentue on Todan ensimmäinen ja sen suvusta en tiedä kovin paljon. Joten Todan osalta en osaa kertoa tarkemmin kaikkia terveysriskejä, mutta se ei tarkoita etteikö sielläkin niitä ole.
Samsamin jälkeläisnäytöstä ja suvusta sen sijaan tiedän enemmän. Samsamin puolisisarusten jälkeläisissä jenkeissä on ollut joitakin ocd-tapauksia. Samsamilla on yksi puolisisarus, jolla on ollut epileptistyyppisiä kohtauksia. Kyseessä on alikehittynyt pentu, joka selvisi pulloruokinnan avulla. Samsamin aiemmat jälkeläiset ovat olleet pääasiassa terveitä. Samsamilla on viisi pentuetta, joista kolme on kuvattu. Toistaiseksi ei ole ilmennyt ocd:ta eikä epilepsiaa. Siellä on kuitenkin vaihtelua lonkissa A:sta C:hen. Samsamilla on muutama kivesvikainen jälkeläinen ja yksi, jolla on ollut kynsien kasvuun liittyvää haastetta (mahdollisesti jokin autoimmuunisairaus. Kyseinen pentu on emänsä puolelta sukua koiralle, joka on autoimmuunisairauksia jättänyt). Lisäksi yhdellä sen pennuista on todettu myöhemmällä iällä spondyloosi.