Kertakaikkiaan Mikä Pentue

16.9.2020 syntyi meidän kennelin ensimmäinen pentue; Kertakaikkiaan Mikä pentue. Fifi synnytti ja hoiti pentueen todella esimerkillisesti ja oppikirjan mukaan. Pentuja syntyi 6, kaksi narttua ja 4 urosta. Pentue-aika sujui helposti. Pennut kasvoivat hyvin ja olivat vallan reippaita! Luovutushetkellä pentutarkissa kaikki oli muuten ok, mutta kahdella uroksella ei vielä ollut kivekset laskeutuneet. 

Kuvissa näkyvät: meille kotiin jäänyt Väinö (KK Missä Väinö), Tarmo (KK Mikä Tarmo), Stidi (KK Miten Makia), Samson (KK Mikä Buugi), Dafi (KK Miten Ihq) ja Saaga (KK Mikä Justiina).

Lisään tänne jokaisen erikseen, kunhan kasvavat vähän ja saadaan lisää informaatiota luonteista, terveydestä yms. =)

FIFI | Von Schneeland Kasih

Koiranet

Paino: n. 14kg
Säkäkorkeus: n.51cm
Väri: tricolour

Emä: Shadwell Brook
Isä: Tronic Jax

Lonkat: A/A
Kyynärät: 0/0
Olat: terveet
Selkä: kuvattu terve: VA0, LTV0
Silmät: pentuna ja aikuisena: terve
DNA: CEA, TNS, IGS, CL: Normaali vanhempien perusteella, EAOD: molemmat vanhemmat kantajia

Vähän taustaa:

Fifi on oman urokseni (Isak, Tronic Jax) kauan kaivattu ja suunniteltu pentu. Toiveissa oli saada Isakin klooni, mutta jokin Fifissä sai minut valitsemaan sen jo oikeastaan syntymässään, vaikka se oli narttu. Siinä oli sitä samaa elinvoimaa mitä isässäänkin syntyessään oli. Fifin isä, Isak, on ollut oikea käteni syntymästään saakka. Kiihkeä, intensiivinen, älykäs duunari, kunnon äijä ja silti ihan mamman poika. Fifin emä, Shadwell Brook, oli pitkän etsinnän tulos. Se on brittituonti-narttu, joka asui meillä pari vuotta ja on nyt ison lammastilan työkoirana. Brookin pentue tehtiin yhteistyössä Kennel Von Schneelandin kanssa.

Terveydestä:

Fifi on ollut täysin terve koko ikänsä. Sillä on terve, liioittelematon rakenne. Hyvät kulmaukset ja elastinen lihaksisto. Se palautuu rasituksesta erinomaisesti, vaikka se ei laisinkaan säästele itseään, ei töissä, eikä vapaalla liikkuessaan. Se rakastaa liikkumista, juoksemista ja uimista ja sillä on erinomainen kehonhallinta. Se on sporttimimmi vimpan päälle. Kaikenlainen ruoka maistuu, ja mitään herkkyyksiä ei ole ilmennyt.

Luonteesta:

Fifi pyrkii miellyttämään, tekemään asiat oikein. Se on helppo ja tottelevainen koira arjessa. Se tulee hyvin toimeen perheen kaiken ikäisten jäsenien kanssa. Paimenkoirana se on ollut helppo kouluttaa, se on pehmeä ja nopea oppimaan. Se haluaa olla siellä missä sinä olet. Lähellä. Fifi vahtii omaa ruokaansa siten, että ilmaisee vahvasti lauman muille koirajäsenille, että tämä on muuten sitten hänen. 

Suhtautuminen ihmisiin ja toisiin koiriin: Fifi suhtautuu pääsääntöisesti kaikkiin ihmisiin avoimesti. Se hyppää usein tervehtimään sinua kasvojesi korkeudelle, kevyesti siis puolentoista metriä. Fifillä on kuitenkin vähän vahtiviettiä ja saattaa myös olla melko välinpitämätön vieraiden ihmisten suhteen. Fifi sietää vieraat koirat, mutta ei ole varsinaisesti koirasosiaalinen.

Harrastukset: Fifi on ensisijaisesti pienen lammastilan työmyyrä. Se on tehnyt agilitya ja tokoa vähäsen silloin tällöin. 

SAMSAM | DoubleJ Samsam

Koiranet

Paino: n. 21kg
Säkäkorkeus: n.57-58cm
Väri: punavalkoinen

Emä: Indian Oak Cata
Isä: P.L. Clyde

Lonkat: A/A
Kyynärät: 0/0
Olat: terveet
Selkä: kuvattu terve
Silmät: pentuna ja aikuisena: terve
DNA: CEA, TNS, IGS, CL ja EAOD: Normaali

Vähän taustaa:

Samsam on Amerikan tuonti Double J-kennelistä. Samsam on tuotu Suomeen aikanaan yhteistyössä Kennel Tronicin kanssa. Samsamin vanhemmat ovat karjalinjaisia työkoiria. Olen tavannut useita Samsamin sukulaisia jenkeissä ja ne ovat omaleimaisia. Niille kaikille on ominaista avoimuus kaikkea kohtaan, elämäniloisuus ja erittäin intensiivinen ja voimakas tapa työskennellä.

Terveydestä:

Samsam on ollut terve, lukuunottamatta muutamia tapaturmia. Samsamilla on terve rakenne ja hyvät kulmaukset. Se liikkuu vaivattomasti ja ketterästi. Samsam on syönyt monenlaista ruokaa vaihtelevasti, ja mitään herkkyyksiä ei ole ilmennyt. Samsam on tätä kirjoittaessa 8-vuotias ja ei näytä välttämättä laisinkaan ikäiseltään. Se voi hyvin, tekee töitä yhtä innokkaasti kuin nuorempana ja ei pahemmin jumiudu, vaikka liikkuukin paljon.

Luonteesta:

Samsamista on vaikea keksiä mitään muuta kuin ylistyssanoja. Se on kiltti, hyväntahtoinen ja aina iloinen sekä innokas. Työhön ja harrastamiseen se lataa kaiken. Mitä ikinä se tekee, se tekee sen täydellä powerilla.

Samsam on erittäin avoin, ei jännitä eikä pelkää mitään. Se on ollut mukana maailmalla, töissä ja menossa, aina ongelmitta. Se tulee toimeen toisten koirien kanssa, tosin on yleensä aika välinpitämätön.

Samsam on ollut nuorempana hyvin kova ja itsenäinen. Sen kanssa ei ole voinut edetä laittamalla kovan kovaa vastaan vaan positiivisen kautta, tekemällä yhteistyöstä kannattavampaa kuin itsenäisestä toimimisesta. Vanhemmiten Samsamiin on kuitenkin kertynyt miellyttämisen halua ja sopivasti pehmeyttä. Samsam on helppo ja kiva koira arjessa, luotettava vapaana ollessaan, erittäin hellyydenkipeä,

Agilityssä se etenee pitkällä laukalla ja onkin ohjaajalle haastava, sillä ohjaukset tulee antaa ajoissa. Se on myös hyvin itsenäinen ja toimii mielellään myös etäällä ohjaajasta.

Harrastukset: Paimennus, agility, toko (kotitarpeiksi)

Pentueesta

Luonteista:

Toivon, että tämän pentueen pennut saisivat tasaisesti niitä hyviä ominaisuuksia vanhemmiltaan. Koska kyseessä on kuitenkin täysi ulkolinjaus (vanhemmat eivät ole laisinkaan sukua toisilleen), pennut saattavat olla hyvin erilaisia keskenään. Odotan kuitenkin aktiivisia, intensiivisiä, helposti motivoitavia työntekijöitä. Jos vanhempiinsa tulevat, nämä osaavat myös chillata. Eli kun töitä ei ole, silloin vedetään lonkkaa ja jos itse saa valita niin sohvalla, nojatuolilla tai jollain mahdollisimman pehmeällä ja mukavalla alustalla. Fifi on hyvin kova juttelemaan samoin kuin isänsä. Samsam vähän vähemmän, mutta sekin saattaa piippailla innostuksissaan, joten ihan hiljaisia en näistä pennuistakaan odota. Työtä tehdessä ei kumpikaan kuitenkaan “vuoda”, vaan keskittyy tekemiseen täysillä.

Terveysriskit:

Bordercollieissa on useita erilaisia sairauksia, joista yleisimmät tällä hetkellä ovat OCD (Osteokondroosi, kasvuhäiriö olkapäässä) ja epilepsia. Rodussa on myös enenevissä määrin alkanut olla autoimmuunisairauksia. Erilaisia sairauksia ilmenee myös koko ajan uusia, sillä kuvantamisen kehittyminen ja erilaisten terveystarkastusten määrän kasvu tuo meille koko ajan lisää informaatiota.

Tässäkin yhdistelmässä on riski erilaisille sairauksille. Fifin isoisoisä on Cheviot Jamie. Tämä uros on periyttänyt ocd:ta. Fifillä on yksi ocd-leikattu veli kummassakin sisaruskatraassa ja yksi oireeton sisko. Samsamin puolisisarusten jälkeläisissä jenkeissä on myös ollut joitakin ocd-tapauksia. Fifin isän siskolla on vanhempana puhjennut epilepsia ja Fifin isän suvusta löytyy epilepsiaa myös kauempaa. Samsamilla on yksi puolisisarus, jolla on ollut epileptistyyppisiä kohtauksia. Kyseessä on alikehittynyt pentu, joka selvisi pulloruokinnan avulla. Samsamin aiemmat jälkeläiset ovat olleet pääasiassa terveitä. Samsamilla on neljä pentuetta, joista kolme on kuvattu. Toistaiseksi ei ole ilmennyt ocd:ta eikä epilepsiaa. Siellä on kuitenkin vaihtelua lonkissa A:sta C:hen. Samsamilla on muutama kivesvikainen jälkeläinen ja yksi, jolla on ollut kynsien kasvuun liittyvää haastetta (mahdollisesti jokin autoimmuunisairaus. Kyseinen pentu on emänsä puolelta sukua koiralle, joka on autoimmuunisairauksia jättänyt).